+359 89 50 50 555 - webstyle@gmail.com

graphic - web - computers

virustotal

От много време планирам да напиша няколко думи относно по-безопасното използване на нашите компютри. Повечето обикновени потребители използват антивирусен софтуер, който в малка степен успява да предпази компютрите им. Немалко онлайн медии сравняват различни и все по-добри антивирусни програми, но истината винаги е по-различна от медийното представяне.

Трудно се доверявам на антивирусен софтуер, и причината е, че най-добрите програми обхващат около 40% от вирусите и техните разновидности и почти никога не могат да ни предпазят от последните версии на злонамерен код.

Ще разгледаме VirusTotal, един интересен сайт, който ще ни даде стратегия как да предпазваме своите компютри от вируси. Тази разработка е от около 14 години, но не е разпространена сред потребителите, които не експериментират извън обичайните си ангажименти пред компютрите.

Например, получавате прикачен файл в електронната си поща. Съхранявате файла на компютъра си, без да го стартирате, отваряте https://www.virustotal.com, прикачвате и изпращате файла и получавате анализ за евентуални опасности от около 60 различни сканиращи онлайн машини. По този начин нямате 100% сигурност, но виждате в червен цвят евентуалните заплахи, които се намират във вашия файл.

Също така, можете да сканирате подозрителни URL адреси и да търсите в набора от данни.

VirusTotal е създаден от испанската компания за сигурност Hispasec Sistemas. Стартирана през 2004 г., по-късно тя е придобита от Google (септември 2012 г.). Собствеността на компанията премива (януари 2018 г.) към Chronicle, дъщерно дружество на Alphabet Inc. (компанията-майка на Google).

VirusTotal използва автоматизирана система Cuckoo Sandbox за анализ на зловреден софтуер. Обобщава много антивирусни продукти и онлайн сканиращи машини, за да провери за вируси, които антивирусната програма на потребителя може да е пропуснала, или да провери срещу фалшиви положителни резултати.

Доставчиците на антивирусен софтуер могат да получават копия на файлове, които са били маркирани от други сканирания, но пропуснати от техния собствен механизъм, за да подобрят своя софтуер и по този начин възможностите на VirusTotal.

автор: dobson