webstylebg@gmail.com

graphic - web - computers

PCIe 4.0 NVMe

Мога ли да използвам PCIe 4.0 NVMe SSD в PCIe 3.0 M.2 слот на дънна платка?

PCIe 4.0 NVMe SSD ще работи в PCIe 3.0 M.2 слот за дънна платка при PCIe 3.0 скорости.

PCI-Express версиите са обратно съвместими, което означава, че можете да използвате PCIe 4.0 графична карта или устройство за съхранение на PCIe 3.0 или PCIe 2.0 система. PCI-Express обаче ще използва скорости, базирани на най-ниската от двете версии за комуникация. Например, ако използвате PCIe 3.0 NVMe SSD със система PCIe 4.0, SSD ще работи на PCIe 3.0 скорости.

Намаляването на PCIe версията ще намали наполовина максималната потенциална честотна лента. Възможно е обаче да не изпитате влияние върху производителността, ако устройството ви не използва наличната честотна лента.

Можете да се обърнете към следната таблица, за да определите ограничението на честотната лента и да решите дали това е адекватно за вашите нужди.

PCIe 4.0 NVMe SSD в PCIe 3.0 M.2 слот

Колко по-бавен би бил PCIe 4.0 SSD в PCIe 3.0 слот?

Нека разгледаме 1 TB 980 PRO PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD на Samsung като пример.

Този SSD има максимална скорост на четене от 7000 MB/s, постижима само в PCIe 4.0 x4 слот.

В порт само с две PCIe 4.0 ленти (x2), този SSD ще бъде ограничен до 4000 MB/s. В порт само с две PCIe 3.0 ленти (x2), този SSD ще бъде ограничен до 2000 MB/s. В порт с четири PCIe 3.0 ленти (x4), този SSD ще бъде ограничен до 4000 MB/s.

M.2 Keying

M.2 конекторите се кодират по различни начини, за да осигурят съвместимост и да покажат поддържаните интерфейси. Конектори с различни ключове физически не могат да бъдат свързани. M.2 SSD обикновено използват един от трите общи ключа: B, M или B+M. PCIe 4.0 SSD винаги ще имат M ключ.

NVMe M.2 портовете с B устройство показват, че системата ще осигури 2 ленти на PCI-Express честотна лента.

NVMe M.2 портовете с M устройство показват, че системата ще осигури 4 ленти на PCI-Express честотна лента.

NVMe M.2 портовете с B+M устройство увеличават максимално съвместимостта, но осигуряват само 2 линии на PCI-Express честотна лента.

Съвместими ли са следващите PCIe версии?

Следващите PCIe версии са съвместими, което означава, че можете да използвате по-ново PCIe устройство с по-стара система. Но ще използва скорости, базирани на най-ниската от двете версии за комуникация.

Разгледайте таблицата по-горе, за да определите какво би било ограничението на пропускателната способност за конкретна конфигурация.

Различни PCIe версии на CPU/ дънна платка

Някои процесори и дънни платки предоставят PCI-Express ленти в множество PCIe версии . В тези случаи можете да изберете кои устройства се нуждаят от най-голяма честотна лента, за да решите кое да бъде свързано към най-високата версия PCIe ленти. Докато оформяте вашата система, имайте предвид, че скоростите на PCIe ще се основават на най-ниската версия на PCIe между слота/порта и устройството.

Източник: techreviewer