webstylebg@gmail.com

graphic - web - computers

Черен петък Кибер понеделник

Всяка година по време на Черен петък и Кибер понеделник мошеници се възползват от лошите навици на потребители с измамни схеми.

Изследователи от Bitdefender Antispam Lab анализираха през последните седмици измамни дейности, свързани с Черен петък и Кибер понеделник.

Експертите забелязаха, че между 26 октомври и 6 ноември процентът на непоисканите имейли за Черен петък достигна своя връх на 9 ноември, достигайки 26% от всички съобщения, свързани с Черния петък. По-голямата част от целия спам в Черния петък (по обем) (56%), получен през същия период, е маркиран като измама. Приблизително един на всеки четири (27%) от всички спам имейли за Черен петък (по обем) са насочени към онлайн потребители в САЩ и Ирландия (24%). Повечето от свързания с Черния петък спам (49%) произхождат от IP адреси в САЩ, следвани от Германия (16%).

Злонамерените съобщения са използвали различни теми в опит да подмамят получателите, за да посетят фалшиви уебсайтове и получат огромни отстъпки.

По-долу са някои от темите, наблюдавани от Bitdefender:

 • Черен петък разпродажба чанти louis vuitton до 86 намаление пазарувайте онлайн сега
 • black friday ray ban oakley costa слънчеви очила до 90 отстъпка пазарувайте онлайн сега
 • Кибер понеделник започва сега, но само за вас
 • 25 ноември 2022 г. е черен петък
 • Изискайте своята подаръчна карта Home Depot за $500 сега!
 • вземете своята награда от 100 walmart точно навреме за черния петък
 • profitezvite de nosoffresspéciale (насочен към купувачите в Германия)
 • richiedi un prestito per te 200 di buoni in regalo (насочен към италианските купувачи)
 • разпродажба в черен петък 70 rabatt auf sofort (насочена към купувачите в Германия)

 

Докладът предоставя подробности за някои от измамите Черен петък, като измами с продажби на Louis Vuitton и Ray Ban. Измамниците предлагаха впечатляващи отстъпки, които можеха да се получат при покупка от фалшиви магазини.

Други наблюдавани кампании, приканваха получателите да поискат подаръчни карти от популярни търговци на дребно като Home Depot. В този случай спам съобщенията включват връзки към фалшиви страници с онлайн анкети, които нямат нищо общо с подаръчната карта на търговеца. След като получателите попълнят анкетата (дори и да дадат грешни отговори на всички въпроси), са насочени към друга страница, където можат да изберат „наградата“. След това трябва да заплатят пратката, като предоставят лични и финансови данни.

„Ние обаче спечелихме iPhone 13. Показаната страница използва IP адреса на получателя, за да покаже локализирана версия на измамата – в нашия случай Румъния. Трябва да платим 15 RON (приблизително 3,06 USD) за доставка и да въведем нашето име и адрес.“ продължава доклада. „След като въведохме нашите данни за доставка, бяхме подканени да въведем нашата информация за плащане, включително cc номер и CVV код.“

Изследователите също забелязаха фалшив ваучер за PayPal и Amazon на стойност 1000 евро, използван в кампании, насочени към потребители в Германия. В тези кампании получателите се приканват да въведат лична информация и да потвърдят своите имейл адреси. След това нападателите изпратиха злонамерени връзки към имейл адресите, предоставени от потребителите.

По-долу са препоръките, предоставени от Bitdefender:

 • Винаги проверявайте имейл адреса на подателя и търсете правописни грешки
 • Никога не взаимодействайте с нежелана кореспонденция за раздаване
 • Пазарувайте от законни уебсайтове, които вече познавате
 • Изследвайте всеки нов доставчик
 • Никога не осъществявайте достъп до връзки или прикачени файлове, които получавате от неизвестни източници

Безопасно пазаруване на всички!

 

Източник: securityaffairs